Dodaj swój komentarz

Przylot do Cairns

Australia
Australia, Cairns International Airport
Przejechano 19403 km

Wylot do Cairns mamy o 6:20 i po 2 godz.40 min. lotu tj. o 8:40 mamy być na miejscu. Za 1 bilet w promocji płaciliśmy 92,50 AUD.

Założone w 1876 roku, początkowo jako port mający służyć kopalniom złota i innych metali (tzw. gorączka cynowa w latach 80. XIX wieku) położonym na zachód od miasta, przekształciło się w ośrodek przemysłu cukrowniczego (w bezpośredniej okolicy liczne plantacje trzciny cukrowej, zbiory dwa razy w roku), a obecnie jest znaczącym ośrodkiem turystycznym. W Cairns kończy się droga stanowa "Bruce Hwy" oraz linia kolejowa z Brisbane. Dziś liczy 130 tys. mieszkańców i ma nowoczesne międzynarodowe lotnisko, kipiące życiem galerie handlowe i restauracje z kuchnią ze wszystkich stron świata.
Na nabrzeżu dominuje czynne przez cały tydzień centrum handlowe i rekreacyjne Pier Marketplace (w weekendy odbywa się tu targ).

Przy wykupieniu minimum 2 noclegów odbiór z lotniska bezpłatny - z czego i my skorzystaliśmy,
Nasz hotelik zlolalizowany był w centrum miasta. W niedzielę hotel oferuje talony na kolację w okreslonej restauracji. Rozczarowała nas natomiast plaża. która w wiekszej części nie nadawała się do kąpania i plażowania. Wzdłuż promenady rozciągał się kompleks miejskich basenów z opieką ratowników. Na otaczających trawnikach znajdowały się miejsca do grilowania.

Hostel:Asylum Cairns - 1 doba/osobę = 18 AUD (pok. wieloos.)
Address: 149 Grafton Street ,Cairns ., Australia

Multimedia (1)
  • rozmiar: 0,00 B  |  dodano

zula
zula - 2011-12-08 17:55
To nie tak prosto zrobić zdjęcie Aborygenów - brawo , udało się !

zwiedzili 38% świata (76 państw)
Zasoby: 850 wpisów850 413 komentarzy413 19091 zdjęć19091 436 plików multimedialnych436

Nasze podróżewięcej
04.03.2025 - 18.03.2025