Jak wcześniej wspominaliśmy podróżowanie bez samochodu jest trochę utrudnione. Dziś opuszczamy nasz bungalow i jedziemy na północ 45 km, bliżej stolicy do miejscowości Santana.
Zatrzymujemy się w Casa Cantagalo-Guest House & Bar Restaurant na dwie noce. Tel. + 39 334 719 6258. W cenie mamy śniadanie. Kolacja dodatkowo płatna – wybór z karty menu.
Lokalizacja obiektu może powodować hałas, ponieważ znajduje się on na przedmieściach miast tuż przy drodze – 2,4 km od Igreja de Santana. Z tarasu roztacza się wyjątkowy widok na wzgórza i góry.
Tomas zaoferował nam gratisowy transport ponieważ jechał do stolicy coś załatwić.
Dziś idziemy na spacer do Roça Água Izé - jedna z pierwotnych plantacji, na których rozpoczęła się uprawa kakao w tym kraju. Najciekawszym budynkiem jest tu stary szpital, położony na wzgórzu, z którego roztacza się wspaniały widok na okolicę. Wstęp wolny. Na miejscu „przykleiło” się do nas kilkoro dzieci, najstarszy wczuł się w rolę przewodnika. Obdarowaliśmy ich drobiazgami (kolczyki, bransoletki itp.) i zwiedziliśmy cały kompleks.
Zapraszamy do obejrzenia filmu
Roça Água Izé