W drodze powrotnej do Bilbao postanowiliśmy na krótko odwiedzić małą miejscowość Limpias.
O 13:00 wyjeżdżamy autobusem do Laredo. Cena biletu 4,15 €. Przyjeżdżamy o 13:40. Tu mamy przesiadkę (na tym samym dworcu) i o 14:30 jedziemy dalej. W Limpias jesteśmy o 14:45. Cena biletu 1,45 €. Autobus zatrzymuje się na głównej drodze.
Jest tu mały kościół znany nie tylko w Hiszpanii, lecz również poza jej granicami. Od przystanku trzeba dojść około 1,5 km.
Uwagę przyciąga w kościele przede wszystkim Krzyż. Jest umieszczony w głównym ołtarzu. Ma 2,30 m wysokości. Ciało Chrystusa na Krzyżu, naturalnej wielkości, przedstawione jest bez znaków wycieńczenia, jednak Twarz, z oczami wzniesionymi ku górze, wyraża ból i modlitwę. Mówi się o nim: Jezus w Agonii.
WięcejGdy doszliśmy okazało się, że kościół jest zamknięty. O 16:00 przyszedł człowiek, który ma sklepik z pamiątkami i klucze do kościoła. Otworzył nam kościół i mogliśmy wejść.
O 17:00 mieliśmy autobus do Laredo (1,45 €), gdzie byliśmy o 17:25. Następny do Bilbao był o 17:40. Cena biletu 3,55 €.
Zapraszamy do obejrzenia filmu Church in Limpias