Przy wjeździe praktycznie nie było dużo samochodów. Po drugiej stronie byliśmy po 2 godzinach. Białoruscy celnicy kazali wystawić bagaże i rutynowo je przejrzeli. Chcieli tylko od nas potwierdzenie rezerwacji pierwszego noclegu.
Na wydrukowanej karcie wpisaliśmy mieszkanie wyszukane na WEEKEND. Według nas najlepsza. Bez rejestracji dzwonimy do właściciela mieszkania i pytamy czy na daną chwilę ma dostępne mieszkanie, oraz o cenę, gdyż różniła się od tej podanej na stronie internetowej. Może tylko dla cudzoziemców była trochę wyższa.
W praktyce nie rezerwowaliśmy tego podanego w deklaracji, ponieważ nie mieliśmy pewności czy przekroczymy granicę tego dnia. Jest jeszcze wyszukiwarka hoteli OSTROVOK i KUFAR (linki poniżej).
Od 1 sierpnia 2013 r. na Białorusi funkcjonuje elektroniczny system poboru opłat drogowych
BelToll (podobny do polskiego viaTOLL).
Opłaty są pobierane w rublach białoruskich. W tym celu należy zarejestrować pojazd w systemie BelToll.
Właściciel pojazdu musi podpisać umowę o korzystanie z drogi płatnej i dostarczyć komplet niezbędnych dokumentów. Aby to zrobić wystarczy kupić elektroniczną winietę na stronie www.beltoll.by lub zrobić to w punkcie na granicy.
My tak zrobiliśmy i zapłaciliśmy za 15 dni 72 BYN.
System obejmuje w całości drogę M-1/E30 Brześć – Mińsk – granica z FR (Redki), tj. Krasna Gorka po stronie rosyjskiej (łącznie 609 km), prowadzące od granicy z Polską drogi P-99 i M 6 oraz odcinki dróg wylotowych z Mińska: M2, M3, M4, M5 i M6.
Elektroniczna winieta uprawnia do korzystania z drogi płatnej w okresie, za który zgodnie z ustalonymi stawkami w ramach taryfy wniesiono opłatę za przejazd pojazdu z określoną tablicą rejestracyjną umieszczoną na takim pojeździe.
Po zakupie elektronicznej winiety dane pojazdu, dla którego została zakupiona (tablice rejestracyjne i kraj rejestracji pojazdu), oraz informacje o okresie ważności winiety trafiają do systemu BelToll, który automatycznie kontroluje przestrzeganie przez użytkownika procedury dokonywania płatności za przejazd.
Karty SIM są dostępne na lotnisku, a także w różnych punktach sprzedaży detalicznej (sklepy) i u autoryzowanych dealerów w całym kraju. Plany taryfowe są dostępne osobno i można je dokupić, dostosowując do indywidualnych potrzeb
Na granicy jest punkt operatora sieci komórkowej
Life Oferuje dla gości 100 GB bez ograniczeń. Nieograniczony transfer GB z prędkością do 2 Mb/s. 700 minut do wszystkich sieci - 30 BYN + 2 BYN za aktywację (30 dni). Punkt jest w pawilonie po prawej stronie, zaraz po przekroczeniu granicy.
Jest tam również bank.
Inni operatorzy
MTS Oferuje dla gości nieograniczony Internet, 650 minut do wszystkich sieci – 39,90 BYN (miesiąc).
A1 Oferuje dla gości nieograniczony Internet – 40,00 BYN (miesiąc).
Zwiedzanie mieliśmy zacząć od Brześcia, ale obawiając się przy powrocie kolejki na granicy pojechaliśmy dalej i zostawiliśmy to miasto na koniec podróży.