1 EUR = 10,51 MAD, 1 Dirham marokański = 0,450 zł
Tym razem postanowiliśmy odwiedzić Maroko.
Najlepszą ofertę znaleźliśmy w tanich liniach Wizz Air (2 miesiące przed wylotem). Jeden bilet z bagażem rejestrowanym - 10 kg do Marrakeszu kosztował - 501,90 zł. Powrotny z Malagi - 112,89 €.
Po drodze zatrzymamy się na krótko na Gibraltarze.
Noclegi rezerwowaliśmy na Booking.com i Airbnb. Czasami możemy dostać na preferencyjnych warunkach nocleg w którymś z hoteli sieci Marriott. Tak też było i tym razem.
Wylot z Warszawy do Marrakeszu o 11:55.
Ramadan 2026 rozpoczyna się wieczorem we poniedziałek, 17 lutego i kończy wieczorem w środę, 21 marca.
Ten święty okres obejmuje post od świtu do zachodu słońca, zwiększoną pobożność i duchową refleksję. Posiłki spożywane podczas Ramadanu to: posiłek przed świtem, Suhoor posiłek wieczorny, Iftar.
Aid al-Adha (Święto Ofiarowania): oczekiwane 27–29 maja 2026 r. Ważne informacje dla podróżnych:
Dni wolne: W czasie Aid al-Fitr i Aid al-Adha instytucje państwowe, banki i wiele sklepów są zamknięte.
Komunikacja: Transport publiczny może mieć ograniczony rozkład jazdy, a podróżowanie w dni świąteczne może być utrudnione.
Daty te są oparte na kalendarzu księżycowym, dlatego warto potwierdzić je bliżej planowanej daty wyjazdu.
Do Maroka najlepiej jechać wiosną (marzec-maj) lub jesienią (wrzesień-październik),kiedy temperatury nie przekraczają 30°C. W marcu w dzień 21°C/noc 9°C. W głębi lądu, od czerwca do sierpnia jest gorąco i bezdeszczowo.
W Essaouirze wieją bardzo silne wiatry, odczuwalne temperatury latem to około 25°C.
Szczepienia to kwestia indywidualna. My tego nie robiliśmy. Szczepienia nie są obowiązkowe, choć MSZ zaleca szczepienia na poniższe choroby:
Wirusowe zapalenie wątroby typu A, Wirusowe zapalenie wątroby typu B, Tężec + błonica, Choroba Heinego-Medina (inaczej: poliomyelitis), Dur brzuszny.
Najlepiej zabrać ze sobą EURO i wymienić w kantorze. Kantory dostępne są wyłącznie w dużych miastach jak Marrakesz. Dostępne są już na lotnisku, jednak tam nie dostaniemy dobrego kursu.
W kantorach i bankach wymiana odbywa się po oficjalnych notowaniach.
Jeśli chcemy przeliczyć w przybliżony sposób Dirhamy (MAD) na PLN mnożymy wartość w Dirhamach x 0.4 i otrzymamy wartość w PLN.
W napoje wyskokowe zaopatrzymy się w większości supermarketów sieci Carrefour. Co ciekawe, działy alkoholowe przeważnie mieszczą się w oddzielnych pomieszczeniach i mają osobne wejścia. Alkohol kupimy również w lepszych hotelach (nie musimy w nich spać).
W większych miastach jak Marrakesz najbardziej popularna forma to taksówki, które są tanie i ogólnie dostępne.
Możemy skorzystać z komunikacji miejskiej, która jest bardzo tania, ale dostępna tylko w określonych godzinach. Zdarza się również, że autobus / busik odjeżdża dopiero kiedy zbierze się minimalna ilość osób.
Jeśli chcemy pokonać większy dystans między miastami np. z Marrakeszu do Rabatu czy Fez możemy również skorzystać z pociągów, które również nie są specjalnie drogie.
Największe miasta w Maroku (Marrakesz, Fez, Casablanka, Tanger, Agadir, Rabat) są ze sobą bardzo dobrze skomunikowane, przemieszczanie się między nimi jest proste dzięki rozwiniętej komunikacji autobusowej i kolejowej.
W niektórych przypadkach warto skorzystać ze zorganizowanych wycieczek np.: jadąc na Saharę (my tak zrobiliśmy).
Nie wolno fotografować wnętrz meczetów z progu. Do meczetów mają wstęp tylko muzułmanie (można zwiedzać wyłącznie meczet Hassana II w Casablance).
W Maroku działa 3 operatorów sieci komórkowych: „Maroc Telecom”, „Orange” i „Inwi”. Wszyscy operatorzy oferują podobne oferty i ceny. Aby kupić marokańską kartę SIM, należy okazać paszport. Następnie, po zakupie przedpłaconej karty SIM, poproś sprzedawcę o jej aktywację oraz doładowanie. Rejestracja karty SIM w Maroku jest bezpłatna i nie ma żadnych dodatkowych opłat, wystarczy wykupić pakiet danych.
Przydatne linki
MAROKOAutobusy CTMAutobusy SUPRATOURSPociągi MarokaMuzea i Galerie Sztuki w MarokuWyszukiwarka wycieczek GetYourGuideWyszukiwarka wycieczek Viator