Geoblog.pl    bogmar    Podróże    MAROKO + GIBRALTAR 2026 (zdjęcia i filmy w opracowaniu)    Aït Ben Haddou
2026
mar

Aït Ben Haddou

Maroko
Maroko, Aït Ben Haddou

Dzisiaj wyjeżdżamy na 3 dniową wycieczkę na Saharę. Koszt to 323 zł/osoba. Wybraliśmy ją z biurem Sahara Desert Trip na stronie internetowej GetYourGuide
Po drodze zwiedzamy Ksar Aït Ben Haddou (wpisana na listę UNESCO, którą można zobaczyć w filmach „Gladiator” i „Gra o tron”.) i Kasbah Taourirt, oaza Tinghir i wąwozy Todra.
Odbiór z hotelu o 7:00.

AIT BEN HADDOU leży w dolinie rzeki Ounila na południowy wschód od Marrakeszu, oddalone jest o około 30 km od miasta Ouarzazate, często nazywanego „Bramą Sahary” (dojazd zajmuje około 30–40 min).
Ait Ben Haddou pojawiło się w wielu znanych produkcjach filmowych, między innymi w takich tytułach jak „Gladiator”, „Kleopatra”, „Aleksander” czy „Gra o Tron”. Jego fotogeniczne ruiny, pustynna atmosfera i kulturowa głębia uczyniły go symbolem marokańskiej tożsamości oraz orientalnego piękna.
Największą atrakcją Ait Ben Haddou jest sam ksar – labirynt uliczek, schodków, dziedzińców i wież, które można eksplorować niemal bez końca. Na szczycie wzgórza znajduje się stara kasba, z której roztacza się panoramiczny widok na okolicę.
Mieliśmy tu lokalnego przewodnika - płatne dodatkowo 30 MAD/osoba.
Następnie pojechaliśmy na nocleg do hotelu L'Étoile d'Azur w Boumalne Dades (313 km od Marrakeszu). Przyyjechaliśmy o 18:00.
Tu mieliśmy kolację.

zwiedzili 40% świata (80 państw)
Zasoby: 950 wpisów950 422 komentarze422 24394 zdjęcia24394 436 plików multimedialnych436

14.08.2025 - 28.08.2025

03.07.2025 - 22.07.2025