Po przyjeździe do Merzougi większe bagaże zostawiliśmy w przechowalni i z małymi plecakami udaliśmy się na miejsce postoju wielbłądów. Tam wsiedliśmy na nie i po około1,5 godzinnej przejażdżce po pustyni dotarliśmy do Luxury Suerte Camp gdzie mieliśmy kolacje i nocleg.
Wydmy Erg Chebbi znajdują się w południowo-wschodnim Maroku, zaledwie kilka km od algierskiej granicy. Najbliższa miejscowość to Merzouga – mała oaza i baza wypadowa dla turystów pragnących zanurzyć się w saharyjskim krajobrazie. Potrafią osiągać wysokość nawet 150 m. Te piaskowe góry zmieniają kolory w ciągu dnia – od złotych i pomarańczowych tonów o poranku, przez intensywny bursztyn w południe, aż po purpurę o zachodzie słońca. Z Fezu jest około 470 km.
Najbardziej klasycznym sposobem na zwiedzenie Erg Chebbi jest wyprawa na wielbłądzie. Karawana wyrusza zwykle o zachodzie słońca – moment, gdy cienie wydm wydłużają się, a pustynia nabiera bajkowych kolorów.
W ciągu 1,5 godziny dotarliśmy do obozu wśród wydm, gdzie spędziliśmy noc w tradycyjnym namiocie Berberów.
Wieczór upłynął przy muzyce granej na żywo, dźwiękach bębnów i opowieściach o pustyni.
Chętni mogli pozjeżdżać z wydm na deskach snowboardowych.
MERZOUGA (600 km z Marrakeszu, Do Merzougi są bezpośrednie autobusy CTM i Supratours, kursują codziennie z Ouarzazate, Marrakeszu, Fezu i Tinerhir. Jadąc z Marrakeszu warto zrobić przerwę w Ouarzazate.
Supratours 8:00-->20:00 (42,43 $) – 12 h jazdy).
W Merzouga warto odwiedzić jezioro Dayet Srij – okresowy zbiornik wodny, który przyciąga flamingi i inne ptactwo. Interesujące są także lokalne wioski, w których można posłuchać muzyki gnawa – afrykańskiej tradycji muzycznej przesiąkniętej rytmem i duchowością.
Ciekawym punktem są też ruiny dawnych ksarów – obronnych osad zbudowanych z gliny i słomy.