Geoblog.pl    bogmar    Podróże    INDONEZJA 2026 (w opracowaniu)    Labun Bajo, wyspa Flores
2026
wrz

Labun Bajo, wyspa Flores

Indonezja
Indonezja, Labuan Bajo

Dziś lecimy na wyspę Flores. Wylot mamy o 11:35. Przylot o 12:40 (1 h 05 min).
Nie ma bezpośredniego połączenia lotniczego z samymi wyspami Komodo, ponieważ jest to teren Parku Narodowego Komodo, który jest pod ścisłą ochroną UNESCO i składa się z setek małych wysp.
Najprostszą opcją jest lot do Lebuan Bajo (LBJ) na wyspę Flores (są cztery lotniska).
Port lotniczy Komodo (LBJ) w Labuan Bajo - Port lotniczy Frans Sales Lega (RUT) w Ruteng jest 129 km
Port lotniczy H. Hasan Aroeboesman (ENE) w Ende jest na środku wyspy - 390 km od Labuan Bajo.
Port lotniczy Frans Seda (MOF) w Maumere jest 530 km od Labuan Bajo.
Z Denpasar (DPS) latają Indonesia AirAsia i Batik Air. Lot zwykle trwa 1h10
Indonesia AirAsia to indonezyjska tania linia lotnicza. Linia obsługuje regularne połączenia krajowe i międzynarodowe, będąc indonezyjską spółką zależną malezyjskiej linii AirAsia.
Batik Air to indonezyjska linia lotnicza oferująca regularne loty. Dzieli swoją markę i model pełnego serwisu z siostrzaną linią lotniczą Batik Air Malaysia. Obie linie lotnicze działają w ramach Lion Air Group, zapewniając skoordynowane usługi i wspólne standardy operacyjne w celu usprawnienia połączeń w Azji Południowo-Wschodniej i poza nią.

W Polsce wykupiliśmy rejs 3 dni 2 noce na wyspy Komodo. Pomagała nam w tym Polka mieszkająca na Bali Iwona Jaworska.
Tel. +48 506 317 543.
My korzystaliśmy w oferty firmy PT. King Komodo Tour , z którą to Iwona współpracuje.

Rejs mamy jutro, a dziś odbiera nas z lotniska kierowca polecony przez naszego gospodarza, z którym jedziemy na zwiedzanie atrakcji turystycznych położonych w pobliżu Labun Bajo - Jaskinia Lustrzana (Mirror Stone Cave, Batu Cermin), Jaskinia Rangko (Rangko Cave), Sylvia Hill, nocny targ rybny.
Trasa, którą pokonamy ma 34 km. Koszt z biletami do jaskiń - 300K i łódką - 500K zapłaciliśmy 1700 000 IDR (95,4 USD) za 3 osoby.
Cena wydaje się być wysoka, ale nic tańszego nie udało nam się znaleźć. Na Bali jest większa konkurencja i ceny są niższe.

Jaskinia Lustrzana (znana lokalnie jako Batu Cermin) to fascynująca wapienna formacja położona 4 km od Labuan Bajo. Słynie z niezwykłego zjawiska – w wyznaczonych porach dnia światło słoneczne wpada przez szczelinę w stropie i odbija się od ścian niczym w lustrze. Można spotkać tutejsze nietoperze, pająki oraz endemiczne pająki jaskiniowe.
Aby zobaczyć efekt świetlny, najlepiej zaplanować wizytę w godzinach przedpołudniowych (zazwyczaj między 9:00 a 11:00), gdy słońce pada pod odpowiednim kątem.
Przejście trasy podziemnej liczy 180 m, a spacer odbywa się w grupach z przewodnikiem (maksymalnie 15 osób).
Wejście - 50 000 IDR (2,8 USD ok. 13 PLN) za osobę,

Jaskinia Rangko (Rangko Cave) to ukryta wapienna grota na wyspie Flores, słynąca z wewnętrznej laguny ze słoną wodą. Krystalicznie czysta woda podświetlana promieniami słonecznymi tworzy niesamowity efekt świetlny. Pływanie w naturalnym podziemnym basenie. Woda jest na tyle przejrzysta, że widać dno jaskini, a ze względu na wysokie zasolenie łatwiej się w niej unosić. Położona jest blisko morza wśród suchych, wapiennych formacji skalnych typowych dla tego regionu (około 15-18 km na północ od Labuan Bajo).
Aby dotrzeć do jaskini z Labuan Bajo, musisz wynająć łódź rybacką z wioski Rangko za około 500 000 IDR (ok. 27 USD) za całą łódź w obie strony (płynie 10-15 min). Przepłynie przez zatokę do odosobnionego wybrzeża.
Od miejsca przybicia łodzi do wejścia do jaskini prowadzi krótki, kilkuminutowy spacer przez skalisty teren.
Płatność gotówką, bo nie ma internetu. Zabrać kostium kąpielowy. Wejście kosztuje 50 000 IDR (ok. 13 PLN) za osobę.

Sylvia Hill. Wzgórze Sylvia to punkt widokowy położony w Labuan Bajo, oferujący spektakularne panoramy okolicznych wysp i turkusowych wód Parku Narodowego Komodo. To wzgórze jest popularne wśród miłośników pieszych wędrówek i turystów poszukujących idealnego miejsca do fotografowania o wschodzie lub zachodzie słońca. Wędrówka na szczyt jest łatwa i nagradza odwiedzających wspaniałymi widokami. Najmocniejsze kolory często pojawiają się 5–20 minut po zachodzie (tzw.„afterglow”), więc warto nie schodzić od razu, tylko zostać jeszcze chwilę.

Ostatnim punktem naszej wycieczki był nocny targ rybny Labuan Bajo (Labuan Bajo fish market). To popularne miejsce wśród turystów, oferujące różnorodne warungi serwujące świeże owoce morza, takie jak ryby, kraby, homary i skorupiaki. Wybierasz owoce morza, ustalasz cenę, a następnie siadasz przy prostym plastikowym stoliku z widokiem na morze, podczas gdy wszystko ląduje na grillu węglowym. Dania zazwyczaj podawane są z ryżem, warzywami i pikantnym sambalem, tworząc sycącą kolację.
Targ oferuje możliwość delektowania się jednymi z najlepszych owoców morza w Indonezji w rozsądnych cenach.
To urokliwe miejsce, gdzie lokalni mieszkańcy i turyści spotykają się, oferując super świeże ryby z grilla.
To dość niewielki targ z zaledwie kilkoma straganami, nastawiony głównie na turystów. Nie jest też tani, ale jedzenie jest tu pyszne i świeże.
Zaczyna tętnić życiem wczesnym wieczorem i zazwyczaj jest już w pełni rozkwitu około pory kolacji.
Postaraj się odwiedzić targ wcześnie rano. Największy ruch panuje między 6:00 a 9:00, kiedy rybacy wracają z morza.
Jeśli planujesz robić zdjęcia, uprzejmie jest poprosić o pozwolenie przed zrobieniem zdjęcia.
Większość sprzedawców jest przyjazna i zazwyczaj nie ma nic przeciwko.
Tak zakończyliśmy nasz dzień zwiedzania i wróciliśmy do hotelu.

zwiedzili 42.5% świata (85 państw)
Zasoby: 980 wpisów980 422 komentarze422 27128 zdjęć27128 436 plików multimedialnych436

Nasze podróżewięcej
02.09.2026 - 07.09.2026