Na ostatni przystanek open basa przybyliśmy wieczorem. Oczywiście czekali już na nas "łapacze". Nawet się ucieszyliśmy, bo jak się później okazało, że za głównymi ulicami znajdują się inne, jakby wielkie zaplecze z tanimi hotelami, a my wcześniej nie mięliśmy o tym pojęcia. Jest tu jeden problem, a mianowicie ze względu na bardzo ciasną zabudowę większość pokoi jest bez okien i za nim znaleziono nam odpowiedni trochę to trwało. Na miejscu okazało się, że okno wychodzi na wyciąg kominowy ale ze względu na nasze zmęczenie i późną porę zdecydowaliśmy się tu zostać. Przynajmniej było to 1- sze piętro, przeważnie jest 4 lub 5 a wind tu nie ma. Był to MY MY ART HOUSE. Za pokój wytargowaliśmy 10 USD za dobę.
Miast Ho Chi Minh przyciąga swoimi zabytkami z czasów kolonialnych i wojennych, muzeami, świątyniami. Warto zobaczyć Katedrę Notre Dame, której dwie wieże są identyczne jak te, które wznoszą się nad Placem Paryskim. Następny obiekt to Poczta Główna, której sklepione wnętrze i świetliki przypominają europejskie dworce kolejowe. Warto też zobaczyć Hotel Majestic, który pyszni się swoim bogactwem zarówno zewnątrz jak i wewnątrz.
Jeśli chodzi o zakupy, to polecany jest chiński bazar zw Szolon, ale my nie radzimy, ponieważ dla "białych" są inne ceny. Są tu w przeciwieństwie do innych miast supermarkety, tak że można zrobić zakupy po normalnych ich cenach.
Jeśli chodzi o poruszanie się po mieście, to dużo tańsze od taxi są miejskie autobusy, którymi można dotrzeć wszędzie (3 tys.VD). Bilety kupuje się w autobusie u konduktora. Komunikacja miejska funkcjonuje dosyć dobrze. Z dworca autobusowego Ben Thanh położonego w samym centrum przy Pham Ngu Lao można dojechać na lotnisko i do chinskiej dzielnicy.
Jeśli chodzi o posiłek na ulicy, to zupa Phu kosztuje 15 tys.VD, a sztuka mięsa z rusztu z ryżem i surówką - 20 tys.VD.
Dla przykladu marketowe ceny kilku towarow.
- napój owocowy 1,25 litra - od 6.200 do 7.600 VD
- piwo 0,5 litra "Zork" - 10.200 VD
- wódka 0,7 litra - 36.000 VD
- kawa 0,5 kg - 37.500 VD
MY MY ART HOUSE 219/8 Pham Ngu Lao, Dist.1, HCM City.
Tel: (84) (8) 836 7937 lub (84) 958 602 638
E-mail: arthousehotel@yahoo.com
Zapraszamy do obejrzenia filmu Ho Chi Minh City (Sajgon)