Coober Peddy jest światową stolicą wydobycia opali. Mieścina ta zasilana przez łaknących łatwego zysku awanturników, marzycieli i desperatów do dziś zachowała nastrój zakątka, gdzie diabeł mówi dobranoc. W sercu pustyni, chroniąc się przed upałem dnia i chłodem nocy ludzie budowali i nadal budują swe domostwa pod ziemią w twardej skale. Na powierzchni wiatr unosi tumany pyłu z hałd kamienia pozostałego po poszukiwaczach opali. Tutejsze opale słyną z wielobarwności płaszczyzn krystalicznych, uchodząc za jedne z najcenniejszych.
Dziś czasy świetności miasteczka już minęły, niemniej w miejscowym muzeum można zobaczyć niektóre okazy wydobytych tu opali, a w okolicy liczne wydrążone szyby.
Przed wjazdem do miasta wjechaliśmy w pobliskie góry na punkt widokowy, z którego podziwialiśmy zachód słońca.
Tym razem nocleg mieliśmy w podziemnym hotelu. Po zakwaterowaniu się poszliśmy do Josephines Gallery, gdzie zapoznaliśmy się ze sztuką i wyrobami Aborygenów. Na zapleczu sklepu w ogrodzie właściciele mają młode kangury i zaprezentowali nam karmienie ich butelką,
Przydatna strona ;
Coober Pedy, Turystyka - OpalZapraszamy do obejrzenia filmów The hills of Coober PedyCoober Pedy - In the cityCoober Pedy - Undergroud Pub