Temperatura +35°C
Dziś chcieliśmy pojechać do
Parku Vrana i
Pałacu Królewskiego VranaW informacji turystycznej sprawdzono, że od jakiegoś czasu do chwili obecnej wstęp dla zwiedzających jest zamknięty.
Pałac i ogród królewski Vrana - 11 km na południe od centrum Sofii. Do odwiedzenia jest bowiem nie tylko samo budynek i muzeum, ale także rozległy park, który go otacza. Obiekt ten uważa się za jedno z najpiękniejszych dzieł architektury okresu secesji. Cały kompleks zaczęto projektować w 1900 r i oryginalnie była to letnia rezydencja rodziny królewskiej. W 2000 r dwór został przekazany miastu Sofia przez członków rodziny carskiej.
Ogród projektowany był przez największych europejskich architektów i znajduje się w nim ponad 800 gatunków drzew, krzewów i roślin z całego świata. Budynków pałacowych zwiedzać nie można, ale za to ogród otwarty jest dla zwiedzających.
Obiekt otwarty jest jedynie w soboty i niedziele 10:00-16:00. Bilet 5 BGN. Dojazd - metro M4 + autobus 5 (dojść 1,2 km).
Z przystanku na Moście Orłów w weekendy odjeżdża specjalny autobus.
Innym miejscem w Sofii planowanym do odwiedzenia była
Góra Witosza w Parku Narodowym Witosza. Masyw górski Witosza z najwyższym wzniesieniem Czarny Wierch o wysokości 2290 m. n.p.m. otacza miasto Sofia. Opcji na spędzenie czasu jest naprawdę sporo. W zimę można pozjeżdżać na nartach. W okresie letnim można wybrać się na piesze wędrówki.
Aleko Hut to kurort narciarski gdzie można dojechać miejskim autobusem 66 lub kolejką górską o nazwie Simeonovski Gondola Lift, która łączy Aleko Hut z miastem. Można kupić bilet w obie strony. Jazda w jedną stronę trwa 30 minut.
Wciąż było gorąco a my byliśmy już zmęczeni podróżowaniem i odpuściliśmy to sobie.
Wobec powyższego odpadła następna atrakcja
Monaster Dragalewski (Драгалевски манастир 14 km na południe od centrum) znajduje się u stóp góry Witosza w otoczeniu drzew i przyrody. Historia tego żeńskiego klasztoru prawosławnego sięga już XIV w. Na terenie znajduje się malutka cerkiew z oryginalnymi freskami liczącymi kilka wieków. Na teren monasteru można wejść bezpłatnie.
Wizytę w klasztorze można połączyć z trekkingiem po lesie lub podjechać autobusem 66.
Zmniejszyliśmy tempo zwiedzania i pokręciliśmy się jeszcze po Sofii.